waar kan je werken als bezorger?

Werken als bezorger: waar kan je dat allemaal?

Vroeger was het simpel en kon je alleen nog werken als scooterbezorger bij de lokale snackbar, pizzeria, shoarmazaak of chinees. Je moest minimaal 16 jaar zijn en een scooter rijbewijs hebben. Tegenwoordig is de spreiding een stuk groter! Je hebt 1001 bedrijven die hun eten/drinken of iets anders willen laten bezorgen. Dat kan op de fiets, de e-bike, scooter of e-scooter en vaak ook nog met de auto. In dit artikel vind je een grof overzicht van alle bedrijven waar je kunt werken als bezorger en de (grote) verschillen tussen de verschillende partijen.

Keten bedrijven

Iedereen kent ze en in bijna elke grote stad of plaats heb je er wel één. New York Pizza, Domino’s, Spare-Rib Express, Mr Sushi, Shabu-Shabu en nog veel meer grote ketenbedrijven zijn flink gespecialiseerd in bezorgen. Door de jarenlange ervaring die deze bedrijven hebben opgedaan, werken ze met uitgebreide bezorgsystemen, trackers en is het bezorgen helemaal gefinetuned. Je komt vaak in een groot team terecht en je werkt rechtstreeks met de franchisenemer of met een bedrijfsleider. De nadruk ligt bij de meeste keten bedrijven op volume. Je zult dus lekker veel buiten de deur zijn om te bezorgen. Een leuke extra is dat je vaak verschillende functies hebt binnen deze bedrijven en daar ook nog in kunt doorgroeien als je lang genoeg bij een franchisenemer blijft werken.

Lokale éénpitters

Minder landelijke, maar vooral lokale bekendheid. Iedereen heeft wel een lokaal en favoriet restaurant dat bezorgd. Het kan een snackbar zijn, een chinees of misschien wel een Turk of een Vietnamees. Bij deze bedrijven ligt de nadruk iets minder op het volume van bezorgen, maar meer op kwaliteit. Soms hebben ze een goed bezorgsysteem, maar soms werken ze met handgeschreven adressen en is het wat minder professioneel ingericht. De één vindt dat niks, terwijl de ander juist houdt van het kleinschalige en direct samenwerken met de kok, eigenaar en manager in één. Als je bij dit type bedrijf werkt, kan je verwachten dat je bij rustige momenten ook ander werk kunt doen. Bijvoorbeeld achter de schermen of in de keuken.

Boodschappen

Sinds een jaar zijn deze ‘nieuwe’ bedrijven niet meer weg te denken uit de grote steden: flitsbezorgers! Deze bedrijven bezorgen geen warme/koude maaltijden, maar boodschappen aan huis. Dat doen ze vaak ook nog binnen 10 minuten na bestelling. Getir, Zapp, Flink en Gorillas zijn de meest bekende namen. Maar de verwachting is dat de bekende supermarktketens hier ook aan mee zullen doen. Omdat deze bedrijven relatief nieuw zijn, kun je verwachten dat je ze technisch sterk zijn ingesteld en met de nieuwste apps werken om het bezorgen zo eenvoudig mogelijk te maken.

Dienstverleners

Wil je werken voor veel verschillende restaurants, maar toch voor een grote naam werken? Dan kom je terecht bij Thuisbezorgd, Uber of Deliveroo. Let wel goed op de verschillen tussen deze bedrijven, want bij de één ben je in loondienst en bij de ander werk je als ZZP’er en moet je daar een eigen administratie voor bijhouden. Ook gebruik je bij het ene bedrijf een fiets van de zaak, terwijl je bij de ander je eigen fiets dient te gebruiken.

Vacatures

Ben je er helemaal uit en weet je waar je aan de slag wil? Bekijk dan ons overzicht met alle vacatures.

× Solliciteren? Stuur ons een app