zzp bezorger

Werken als ZZP bezorger of koerier ?

Tegenwoordig bestaat er ook de optie om te werken als zzp bezorger of koerier. Werken voor jezelf; dat klinkt altijd erg goed. Maar wat houdt het eigenlijk in en wat moet je allemaal organiseren?

Loondienst

Ben je in loondienst? Dan ken je het volgende rijtje maar al te goed. Je werkgever en jij maken een rooster, je komt op de afgesproken tijd op je werk, gebruikt de fiets of scooter van je werk en begint met bezorgen. Je bent door je werkgever verzekerd en als er iets is met de fiets of scooter, wordt dat door de werkgever gemaakt en betaald. Eens per week of per maand krijg je je salaris betaald over de gewerkte uren.

ZZP bezorger

Als ZZP bezorger gaat het er iets anders aan toe. Je moet je eerst aanmelden en inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ZZP’er. Je moet zorgen voor je eigen vervoer per fiets of scooter en zorgen voor je eigen verzekering. Vooral bij scooters is het erg belangrijk dat je als bezorger bent verzekerd. Let op: deze verzekering is enorm duur vergeleken met een normale scooterverzekering! Vervolgens kun je je aanmelden bij Uber, Deliveroo of een ander bedrijf dat werkt met ZZP’ers. Als je door de selectieprocedure bent van het bedrijf kunt je je actief melden op momenten dat je wilt werken. Op basis van het aantal bezorgingen dat je doet verdien je geld. Je ontvangt een vast bedrag of percentage per bezorging. Dit dien je zelf bij te houden in je administratie en te verwerken richting het bezorgbedrijf. Je krijgt meestal per week betaald.

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor een complete boekhouding. Denk eraan dat je per kwartaal je BTW aangifte doet en ééns per jaar en aangifte inkomstenbelasting als ondernemer. Je moet de administratie netjes bijhouden, zodat je bent voorbereid op een eventuele controle van de belastingdienst. De eventuele boetes zijn namelijk niet erg lekker als startend ondernemer… Op de website van de belastingdienst leggen ze duidelijk uit wat je moet doen en hoe je dat moet doen: klik hier.

Verder ook goed om te weten:

  • Is je fiets of scooter kapot? Dan kun je niet bezorgen. Zorg ervoor dat je altijd een reserve potje met geld achter de hand hebt om je fiets of scooter snel te laten maken.
  • Tijdens vakanties of andere rustigere periodes wordt er vaak minder besteld. Dat houdt in dat je minder kunt bezorgen en dus ook minder verdienen. Hier moet je goed rekening mee houden in het verdelen van je inkomsten.

Keuze gemaakt?

Heb jij je keuze gemaakt? Wordt het werken als zzp bezorger of toch in loondienst? Of wil je eerst even lezen wat je kunt verdienen als bezorger in loondienst? Welke keuze je ook maakt: je bent en blijft een bezorger!

× Solliciteren? Stuur ons een app